Flere pensionister går til fysioterapeut

Bodil Agesen er 68 år gammel og pensionist. Hun brækkede skulderen i 2017 og gennemgik derfor en række behandlinger hos flere fysioterapeuter. Det er hun i dag lykkelig for, at hun gjorde – som én blandt mange pensionister i Danmark.

Af Simon Jensen

Fysiske skavanker og slidgigt i mange af kroppens led er desværre mere reglen end undtagelsen for mange af Danmarks pensionister. Bodil Agesen på 68 år er én blandt mange i denne befolkningsgruppe, der slider med fysikken.

“Mit indtryk er, at fysioterapi er godt. Kommer der en eller anden skavank, er det helt bestemt en fysioterapeut, jeg vil gå til igen,” siger Bodil Agesen.

Hun nåede undervejs i sit forløb at blive behandlet i både det offentlige og private sundhedsvæsen og opsummerer, at hun har været i hænderne på hele tre fysioterapeuter siden august måned i 2017.

Den procentvise andel af pensionister, der har anvendt en fysioterapeut til at behandle én eller flere skavanker, er vokset støt siden 2008

Fysioterapi kan gavne ældres fysik
Fysioterapien kan netop være den løsning, som Bodil Agesen og mange andre pensionister har søgt efter. Undersøgelser fra Danmarks Statistik viser nemlig, at omtrent 70.000 flere pensionister i 2018 end i 2008 besøgte en fysioterapeut. Det svarer til en stigning over de ti år på 3,25 procentpoint.

Tina Lambrecht, der er formand i Danske Fysioterapeuter, genkender tendensen i tallene fra Danmarks Statistik og understreger, at der findes flere grunde til, at der er sket en stigning i antallet af fysioterapeutbesøg blandt landets pensionister.

“Det er noget, vi kan se, at det, som de kommer med, er alt lige fra ønsket om at være sådan rimelig fit, frisk og rask og holde sin krop ved lige til at være, at man reelt har et problem, som man har brug for noget behandling eller træning for,” siger Tina Lembrecht.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Også fra Jes Søgaard, der er sundhedsøkonom ved Aarhus Universitet, bliver tendensen anerkendt. Flere henvisninger fra de praktiserende læger er ligeledes én af årsagerne til, at udviklingen er, som den er, påpeger han. 

“Generelt prøver man at substituere over til træning i stedet for andre indgreb – det kan være medicinsk smertebehandling og kirurgi. Så der vil være en adfærd hos praktiserende læger med henvisninger,” siger Jes Søgaard.

Bodil Agesen genkender også et lignende billede fra sit behandlingsforløb og kan også berette om folk i omgangskredsen, der har samme opfattelse.

“Så får folk ondt i deres knæ og deres hofter, og så prøver de en fysioterapeut, før de prøver en operation for at se, om man kan gøre noget til,” siger hun.

2494 anslag

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *